Osvrti roditelja

                                                                                 Grad mladih 2016. god.
 
Sportska skupina Tratinčice
 
Kada sam doznala da naša Korina ide na izlet u Grad mladih, prva pomisao mi je bila: „Kako ću ja to preživjeti?“ S druge strane, uopće me nije brinulo kako će moja kćer reagirati jer je već bila toliko uzbuđena, da se poželjela odmah spakirati. Znala sam da je samostalna, otvorena, snalažljiva i hrabra djevojčica, ali ipak sam se pribojavala kako će sve proteći.
 
Prve strahove raspršile su nam naše divne odgojiteljice Zvjezdana i Suzana. Organizirale su roditeljski sastanak, objasnile nam „kako to tamo izgleda“, pustile video isječak, odgovarale na naša mnogobrojna pitanja i podijelile nam popis stvari potrebnih za putovanje. Njihov pristup ulio mi je sigurnost i toga trena bilo mi je malo lakše, te nisam više toliko brinula. Predložile su da svaki roditelj svome djetetu napiše četiri pisma, a one će im svaki dan prije spavanja pročitati po jedno. Ideja mi se jako svidjela. Također, napisali smo jedno pismo odgojiteljicama kako bi znale sve o navikama naše djece.
 
Na dan polaska, sva djeca bila su jako uzbuđena, pa tako i moja Korina. Imala sam osjećaj da ju niti malo ne zabrinjava činjenica kako će pet dana provesti bez mame i tate. Naravno, unaprijed smo pričali o toj situaciji s njom, a i odgojiteljice su ih skupini pripremile za izlet. Svidjelo mi se što smo svaki dan, između 14 i 15 sati mogle nazvati jednu od odgojiteljica i pitati sve što nas zanima.
 
Dan prije puta odgojiteljice Zvjezdana i Suzana kreirale su grupe za roditelje na Whatsapp – u, u koje su neumorno slale fotografije i video isječke i time pokazale dobru volju i požrtvovnost, te zbilja usrećile sve roditelje iz naše skupine. Ispočetka sam svaku fotografiju provjeravala kako bi vidjela je li moja Korina dobro i je li sretna i zadovoljna, no odgojiteljica Zvjezdana nam je toliko opširno prepričavala svaki dan, da sam u jednom trenutku imala osjećaj kako sam zajedno s njima tamo. Opisivala nam je i fotografirala objed, čitanje pisama, uspavana mala lica, šetnje i sportske aktivnosti u prirodi, posjet kući Ivice i Marice, plesanje, pjevanje i nastupanje na pravoj pozornici, posjet vatrogasaca, posjet Mostu želja, lutkarsku predstavu i posjet kinu. Vježbali su, posjetili male vodene kornjače, hranili patkice i ptičice i vidjeli koze. Osim toga, djeca su u igraonici istraživala ljudsko tijelo, upoznavala Zemlju i Sunčev sustav, istraživala mikroskopom, te učila baratati pilom i čekićem u maloj radionici. Dvoje djece je proslavilo rođendan uz igru i grickalice. Na svakoj fotografiji vidjelo se samo oduševljenje i radost, a meni kao roditelju to je bilo od velike važnosti. S trenerima Emilom i Majom otišli su na orijentacijsko hodanje šumom, a za nagradu su stigli do kestenijade i počastili se kestenima i voćem. Korina je veselo prepričala kako su jedne večeri, s baterijskim lampicama, otišli u potragu za šumskim patuljcima, a posljednjeg jutra se patuljak nekom čarolijom stvorio ispod njihovih jastuka. Sada taj isti patuljak spava u Korininoj sobi, u krevetiću kojeg je sama izradila za njega. Svaki trenutak boravka u gradu mladih bio je maksimalno ispunjen i djeca su uživala.
Odgojiteljicu Zvjezdanu nazvala sam samo jednom kako bih pitala u koliko sati planiraju povratak. I napokon je stigao taj dan kada su naši mališani, puni dojmova, stigli kući. Danima nakon toga, i dalje smo pregledavali fotografije, a Korina nam je prepričavala i objašnjavala što su radili i kako im je bilo.
Mislim da joj je izlet u Grad mladih bio jedno lijepo iskustvo u životu, što je i sama potvrdila rekavši: „Mama, pa nama ti je tamo bilo bolje nego doma!“
 
Za kraj, još jednom bih zahvalila odgojiteljicama Zvjezdani i Suzani na neizmjernom trudu, brizi i ljubavi koju su pokazale prema našim mališanima.
Dijana Bošnjak

© 2019 Vrtić Vjeverica. Sva prava pridržana.